PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR ORGANIZATE DE COLEGIULUI DE ARBITRI AL A.CH.R.
ÎN PERIOADA 1 – 2 FEBRUARIE 2025
Conducerea Colegiului de Arbitri A.Ch.R. dorește să vă aducă la cunoștință că în zilele de 1 – 2 februarie 2025 va organiza în localitatea Florești, Jud. Cluj, în incinta West City Hotel, Str. Avram Iancu nr. 442 – 446, sesiunea de atestare a candidaţilor de arbitri, a arbitrilor cu extinderi de competenţe şi seminarii pe diverse teme:
Sâmbătă, 1 februarie
Sala Board Room, 10.00: Examinare scrisă a candidaţilor de arbitri
Sala Colour Room, 10.00: Examinare orală a arbitrilor cu extindere de competenţă
Sala Blue Sky, 10.00: Deschidere
10.15: Seminar “Ceskoslovenský Vlciak versus Saarlooswolfhond” – Lector Andrei Petru Deak
11.00: Seminar “Rescue dog – sport sau nevoie socială?” – Lector Liviu Ionescu
13.00 Coffee break
Sala Blue Sky, 14.30: Discuţii moderate de Jurist Lucian Băgia
16.00: Comunicarea cu secretariatul Colegiului de Arbitri – Discuii libere moderate de Laura Suciu
19.30 Cina comună
Duminică, 2 februarie
Sala Blue Sky, 10.00: Geneza FCI și Chinologia din perioada antică până în epoca Renașterii – Lector Cristian Ștefănescu
13.00 Coffee break
În atenţia organizatorilor de competiţii canine de frumusețe
Stimate Doamne,
Stimaţi Domni,
Colegiul de Arbitri al A.Ch.R. vă roagă pe această cale să comunicaţi corpul de arbitri pe care doriţi să-l alocaţi competiţiilor canine organizate de dumneavoastră în anul 2025 cu cel puțin 4 luni înaintea desfășurării acestora.
Această măsură are menirea de a evita suprapunerile arbitrilor, mai ales în cazul arbitrilor străini, și ne ajută să verificăm autorizația și competența acestora.
Comunicările dumneavoastră vor fi trimise la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Cu deosebită stimă,
Ing. LOKODI Csaba Zsolt
PREȘEDINTE C.A. AL A.CH.R.
SPUPOPUPNO1
SPUPOPUPNO1
COMUNICAT
OMOLOGAREA INTERNATIONALA PROVIZORIE A
CIOBANESCULUI ROMANESC CORB
18.09.2024
Cu profunda satisfactie Consiliul Director al Asociatiei Chinologice Romane (A.Ch.R.) aduce la cunostinta opiniei publice si a membrilor sai recunoasterea oficiala provizorie la nivel international a celei de-a patra rase nationale, respectiv CIOBANESCUL ROMANESC CORB.
Directorul Executiv F.C.I., Dl. Yves De Clercq, a notificat A.Ch.R. in cursul acestei dimineti asupra deciziei luate cu UNANIMITATE ieri 17.09.2024 de membrii Comitetului General al Federatiei Chinologice Internationale (F.C.I.) cu privire la aprobarea OMOLOGARII INTERNATIONALE PROVIZORII a Ciobanescului Romanesc Corb urmand ca in cursul acestei saptamani sa fie emisa o circulara catre toti membrii F.C.I. impreuna cu standardul oficial al rasei. De asemenea, in cursul zilei de luni 22.09.2024 standardul oficial al rasei cu numarul aferent va fi incarcat pe site-ul oficial F.C.I.
Incepand cu data de 17.09.2024, exemplarele de Ciobanesc Romanesc Corb vor fi incluse in TOATE cataloagele expozitionale de sub egida F.C.I. ca “Rasa omologata F.C.I.”, vor putea participa la concursurile “Cel mai bun al grupei (B.O.G.)” si “Cel mai bun al Expozitiei (B.I.S.)”, vor fi eligible pentru titlul de “Invingator Mondial (W.W., Jun.W.W., Vet.W.W.)” in cadrul Campionatelor Mondiale precum si pentru titlul de “Invingator de Sectiune F.C.I. (ex.EU.W, EU.Jun.W., EU.Vet.W.)” in cadrul Campionatelor de Sectiune (Continentale) F.C.I. Propunerea de titlu C.A.C.I.B. va putea fi acordata numai dupa scurgerea perioadei de provizorat.
Totodata, incepand cu data de 17.09.2024, va fi indepartata de pe certificatele de origine (pedigree) ale acestei rase mentiunea “Rasa neomologata F.C.I.”.
Organizatorii de competitii si Cartea de Origine Romana vor aduce la indeplinire prezentele modificari.
Aceasta omologare aseaza la locul meritat Ciobanescul Romanesc Corb, alaturi de celelalte trei rase romanesti, respectiv Patrimoniul Mondial al Raselor Canine, patrimoniu peremptoriu al creatiei umane in domeniul selectionarii si ameliorarii zootehnice a noilor rase de animale domestice. Asociatia Chinologica Romana si-a facut datoria fata de umanitate reusind sa salveze si sa omologheze pe plan mondial cele patru rase nationale: Ciobanescul Romanesc Carpatin (2015), Ciobanescul Romanesc Mioritic (2015), Ciobanescul Romanesc de Bucovina (2019) si acum Ciobanescul Romanesc Corb.
Consiliul Director A.Ch.R. multumeste inca o data crescatorilor si pasionatilor acestei frumoase rase, care au contribuit decisiv impreuna cu Clubul Crescatorilor de Ciobanesc Romanesc Corb la aceasta reusita istorica urmand instructiunile si recomandarile Consiliului Director A.Ch.R.
De asemenea, Consiliul Director A.Ch.R. multumeste membrilor Comisiilor de Standarde si Stiintifica F.C.I., membrilor Comitetului General F.C.I. precum si Directorului Executiv F.C.I. pentru munca depusa in vederea acestei reusite si pentru profesionalismul cu care au tratat dosarul de omologare din momentul depunerii acestuia la F.C.I.
In incheiere, Consiliul Director asigura opinia publica precum si pe membrii sai ca si in continuare va actiona cu aceeasi determinare, asa cum o face de aproape douazeci de ani, pentru indeplinirea obiectivelor esentiale ale Asociatiei Chinologice Romane fara a precupeti niciun mijloc si niciun efort pentru propasirea miscarii chinologice nationale.
PRESEDINTELE CONSILIULUI DIRECTOR,
Cristian Stefanescu
Comunicat de presa
14.04.2022
Inca de la infiintarea sa, Asociatia Chinologica Romana (A.Ch.R.), membru al Federatiei Chinologice Internationale (F.C.I.) a fost si este in permanenta preocupata de bunastarea cainilor din Romania si de prevenirea aplicarii de rele tratamente si cruzimi fata de acestia.
De-a lungul existentei sale, A.Ch.R. a dovedit ca este un partener serios de dialog si de actiune pentru autoritatile publice si pentru societatea civila in domeniul selectiei, reproductiei, ameliorarii si cresterii cainilor de rasa pura si a cainilor utilitari, fiind imputernicita de catre Ministerul Agriculturii din Romania, in anul 2003, ca reprezentant, pe plan national si international, in domeniul chinologiei.
In plus, Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei au recunoscut calitatea si rolul A.Ch.R. de partener decisiv in domeniul chinologiei, prin atribuirea prestarii serviciului de interes public de evaluare si inregistrare a cainilor agresivi si periculosi, in conditiile OUG nr. 55/2002.
Salutam pe aceasta cale finalizarea unei proceduri legislative de modificare a Legii nr. 205/2004 privind protectia animalelor ce a durat mai bine de 6 ani de zile.
Speram astfel ca legea adoptata ieri, 13 aprilie 2022, va fi promulgata rapid de catre Presedintele Romaniei si ca va intra in vigoare cat mai curand.
Apreciem ca prin aceasta modificare legislativa a mai fost facut un pas in directia protejarii animalelor, in general si a cainilor, in special.
Iata de ce, consideram ca este momentul ca atat societatea civila, prin cetateni si prin asociatiile non-guvernamentale, cat si autoritatile statului sa contribuie mai mult la ridicarea gradului de protectie a animalelor din Romania.
Ne exprimam astfel speranta ca nou infiintata Politie pentru Protectia Animalelor va reusi sa desfasoare campanii si actiuni clare, menite sa asigure atat informarea cetatenilor cu privire la recenta modificare legislativa, cat si prevenirea savarsirii de fapte de natura penala asupra animalelor in general si asupra cainilor, in special, precum si constatarea si sanctionarea sau trimiterea in judecata penala a celor vinovati de astfel de incalcari.
In egala masura, A.Ch.R. considera ca este si de datoria ei sa informeze crescatorii de caini ce fac parte din asociatiile/cluburile A.Ch.R. cu privire la obligatiile legale ce le revin in domeniul protectiei animalelor, in general si asupra cainilor, in special.
Iata de ce, imediat ce modificarea legislativa va intra in vigoare, A.Ch.R. si-a propus sa deruleze activitati si actiuni concrete de informare privind drepturile animalelor si obligatiile corelative ale crescatorilor pentru a asigura bunastarea cainilor si prevenirea aplicarii de rele tratamente si cruzimi fata de acestia.
Pe de alta parte, reamintim ca in cursul lunii martie a.c., A.Ch.R. a intreprins si actiuni concrete, in sensul ca a procedat la clarificarea regulamentului sau privind competitiile canine, fiind prevazut in mod expres ca:
- este interzisa transmiterea formularului de inscriere, inscrierea, intrarea in spatiul competitional, participarea si arbitrarea la competitiile canine organizate sub egida F.C.I., a cainilor care prezinta coada si/sau urechile cupate in alte scopuri decat cele curative,
- organizatorii competitiilor canine trebuie sa implementeze masuri tehnice si organizatorice clar stabilite pentru a asigura eficacitatea interdicitiei mai sus mentionate,
- persoanele vinovate de incalcarea interdicitiei vor fi sanctionate, in conditiile regulamentelor A.Ch.R.
Consiliul director A.Ch.R.
Comunicat de presa
25.03.2022
A.Ch.R. a fost si este in permanenta preocupata de bunastarea cainilor din Romania si de prevenirea aplicarii de rele tratamente si cruzimi fata de acestia.
Legislatia in vigoare in Romania, respectiv Conventia Europeana privind Protectia Animalelor si Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor, prevede ca sunt interzise si considerate drept acte de cruzime si infractiuni codotomia si cuparea urechilor destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri NEcurative.
Iata deci ca, de mai bine de 18 ani, crescatorilor de caini din Romania le revine obligatia de a se asigura ca urechile si cozile cainilor proprii sunt cupate numai in scopuri curative si numai de catre medicii veterinari, care vor atesta efectuarea interventiilor chirurgicale in scopuri curative in carnetele de sanatate ale cainilor.
Pe de alta parte, din considerente legate de bunastarea cainilor din Romania si de prevenirea aplicarii de rele tratamente si cruzimi fata de acestia, A.Ch.R. si-a aliniat inca de la inceput propriul regulament privind competitiile canine cu legislatia in vigoare, fiind in cntinuare admisi in competitiile canine organizate sub egida F.C.I./A.Ch.R. cainii cu coada sau urechi cupate ”în conformitate cu legislaţia în vigoare”, adica in scopuri curative.
Cu toate acestea, constatand ca:
- au existat sincope si interpretari eronate ale dispozitiilor legale si regulamentare mai sus-mentionate,
- cetatenii si asociatiile de protectie a animalelor au sesizat despre existenta acestor sincope si interpretari eronate,
- nou infiintata Politie de protectie a animalelor a demarat actiuni in toata tara pentru identificarea proprietarilor/detinatorilor de caini cu urechi si cozi cupate in scopuri necurative si pentru deschiderea de dosare penale in cazurile de incalcare a legislatiei in vigoare,
Consiliul director A.Ch.R. a decis, in sedinta din 23.03.2022, clarificarea regulamentului privind competitiile canine in ceea ce priveste inscrierea, accesul, participarea si arbitrarea cainilor cu urechile si cozile cupate, in cadrul competitiilor canine organizate sub egida F.C.I./A.Ch.R.
In acest sens, s-a prevazut in expres ca:
- este interzisa transmiterea formularului de inscriere, inscrierea, intrarea in spatiul competitional, participarea si arbitrarea la competitiile canine a cainilor care prezinta coada si/sau urechile cupate in alte scopuri decat cele curative,
- s-au prevazut masuri tehnice si organizatorice pe care organizatorii competitiilor canine trebuie sa le implementeze pentru asigurarea conformitatii cu prevederle regulamentare,
- s-au instituit sanctiuni in sarcina persoanelor vinovate de incalcarea prevederilor regulamentare.
Speram ca in acest fel crescatorii de caini ce fac parte din asociatiile/cluburile A.Ch.R. vor intelege mai bine si se vor putea conforma mai usor legislatiei romanesti din domeniul protectiei animalelor, inclusiv in ceea ce priveste efectuarea interventiilor chirurgicale destinate modificarii aspectului cainilor proprii sau altor scopuri necurative.
Consiliul director A.Ch.R.
CIRCULARA NR.2/29.01.2021
Va transmitem traducerea Circularei F.C.I. Nr. 6 din 29.01.2021 cu privire la nerecunoasterea Uniunii Chinologice Royal:
CIRCULARA F.C.I. NR.6-2021
Asociatia Chinologica Romana (A.Ch.R.) informează membrii FCI și partenerii contractuali că Uniunea Chinologică Royal (UCHR) nu este membru al A.Ch.R. si nici nu este recunoscut de A.Ch.R.
Conform articolului 7.4. din Statutul FCI, reamintim: „calitatea de membru este deschisă numai unei categorii pe țară (membru federal, membru asociat și partener contractual), nefiind posibila recunoașterea simultana a mai multor organizații naționale canine.”
A.Ch.R. este singurul membru FCI din România.
În consecință, FCI nu recunoaște Uniunea Chinologică Royal si nici evenimentele sale, numele sale de canisa, genealogiile sau arbitrii sai.
Vă mulțumim că ați transmis aceste informații importante arbitrilor, crescatorilor si organizatorilor de competitii.
DIRECTORUL EXECUTIV F.C.I.
YVES DE CLERCQ
Va rugam sa afisati aceasta circulara precum si facsimilul celei originale de la F.C.I. la sediul asociatiei/clubului precum si pe site-ul si pagina fb a asociatiei/clubului.
Pentru conformitate,
Cristian Stefanescu,
Presedinte A.Ch.R.
Tip document
|
Titlu Document
|
Document/Anexe
|
Proces Verbal de Afişare
|
Hotarari |
Hotarari intrunire mixta din 09.01.2025 – 14-CED-2022, 34-CED-2024, 35-CED-2024, 36-CED-2024 |
|
|
Hotarari |
Hotarari intrunire mixta din 19.12.2024 – 14-CED-2022, 34-CED-2024, 35-CED-2024, 36-CED-2024 |
|
|
Hotarari - 27.11.2024 |
Hotarari intrunire mixta din 27.11.2024 – dosare 11-CED-2021 si 32-CED-2024 |
|
|
Hotarari |
Hotarari conferinta audio CED din 06.11.2024 – analiza preliminare dosare neregularizate |
|
|
Hotarari |
Hotarari conferinta audio CED din 03.11.2024 – reluare cercetare dosare |
|
|
Hotarari |
Hotarari sedinta CED din 03.10.2024 – aprobare proiect nou Regulament CED |
|
|
Hotarari |
Hotarari teleconferinta C.E.D. din 11.04.2022 |
|
|
Hotarari |
Hotarari sedinta C.E.D. din 01.03.2022 |
|
|
Hotarari |
Hotarari C.E.D. din 04.02.2022 |
|
|
Hotarari |
Hotarari C.E.D. din 14.01.2022 |
|
|
Hotarari - 22.10.2021 |
Hotarari C.E.D. din 19.10.2021 |
|
|
Hotarari - 20.09.2021 |
Extras din procesul verbal al teleconferintei audio ad-hoc a Comisiei de Etica si Disciplina a A.Ch.R. din 20.09.2021 |
|
|
Comunicare - 07.09.2021 |
Comunicare |
|
|
Hotarari - 17.08.2021 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 17.08.2021, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 18.07.2021 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 13.07.2021, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 15.06.2021 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 08.06.2021, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 24.05.2021 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 18.05.2021, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 19.03.2021 |
Extras din procesul verbal al teleconferintei audio ad-hoc a Comisiei de Etica si Disciplina a A.Ch.R. din 19.03.2021 |
|
|
Hotarari - 13.03.2021 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 11.03.2021, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 17.02.2021 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 16.02.2021, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 02.02.2021 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 26.01.2021, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 08.01.2021 |
Extras din procesul verbal al teleconferintei audio ad-hoc a Comisiei de Etica si Disciplina a A.Ch.R. din 08.01.2021 |
|
|
Hotarari - 19.06.2020 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 05.06.2020, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 29.05.2020 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia teleconferintei audio ad-hoc din data de 29.05.2020 |
|
|
Hotarari - 23.03.2020 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia teleconferintei audio ad-hoc din data de 23.03.2020 |
|
|
Hotarari - 17.03.2020 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia teleconferintei audio ad-hoc din data de 17.03.2020 |
|
|
Hotarari - 28.02.2020 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 28.02.2020, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 18.02.2020 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia teleconferintei audio din data de 18.02.2020 |
|
|
Hotarari - 30.10.2019 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 30.10.2019, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 05.09.2019 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 29.08.2019, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 25.07.2019 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 25.07.2019, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 27.06.2019 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 27.06.2019, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotarari - 29.05.2019 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 28.05.2019 |
|
|
Hotarari - 02.05.2019 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din 25.04.2019, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotararea Nr.2-16.11.2018 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din data de 16.11.2018, desfasurata la Sibiu |
|
|
Hotararea Nr.1-24.10.2018 |
Hotararile Comisiei de Etica si Disciplina luate cu ocazia sedintei din data de 06.09.2018, desfasurata la Sibiu |
|
|
|
|
|
|